Rosa Prat | Actualitzat el 22/04/2015

Mercat porcí: mercat de la UE i Espanya

Anàlisi de Mercedes Vega González, directora general d'Espanya, Itàlia i Portugal de Genesus Genetics Inc.
Després d'un 2014 en què el marge per quilo venut ha estat de 0.098 €, segons dades de SIP Consultors, hem vist un primer trimestre del 2015 en què el preu de venda del porc a Espanya ha estat per sota del cost de producció. Comencem l'any amb la contínua baixada de preus que veníem arrossegant l'últim semestre del 2014, al que es va sumar la gran oferta d'animals amb alts pesos que va seguir a les festes nadalenques. A aquesta situació, l'ha seguit un mes febrer de augment del preu en la Llotja de Mercolleida, recuperant els preus de sacrifici a la baixa, tot i tenir els pesos més alts dels últims anys, el que va fer que es recuperés el preu i hagi acabat març amb una estabilització, tot i estar la Setmana Santa pel mig amb un descens dels dies de matança.

Aquest segon trimestre l'hem començat amb un tancament la setmana passa de 1,154 € / quilo de pes viu estant ja en valors per sobre del cost de producció, amb el que ha donat al mercat una certa tranquil·litat, després del malestar que existia a tot Europa per estar treballant els productors, en les seves vendes per sota del preu de cost, el que va ocasionar, en el cas de França, atacs a camions de carn de porcí d'origen espanyol.

Ara es pot observar un equilibri entre l'oferta i la demanda en tota la UE, que és la que amb Alemanya al capdavant, està fent pujar el valor del porc.

En el cas d'Espanya aquest equilibri prové com a conseqüència d'un augment de les exportacions de carn en un 1%. La baixada d'un 10% en les exportacions dins la UE ha estat compensada amb l'augment en un 54% a tercers països. Gairebé una tercera part de les exportacions ja són fora de la Unió. Al gener de 2015 Espanya va exportar gairebé 132.000 Tn de carn de porcí, estant a 200 Tn de record d'exportació de gener de 2014. L'euro segueix feble i la seva debilitat és una ajuda per a les exportacions europees a països tercers.

Un altre dels factors que han propiciat aquest escenari en petita mesura, és l'operació d'emmagatzematge privat de carn de porcí. Aquesta mesura presa per la Comissió Europea ha estat per a contribuir a alleujar la pressió sobre el mercat de la carn de porcí de la UE, derivada de l'efecte combinat dels obstacles a la importació russa i l'augment de la producció de la Unió. Aquesta mesura d'emmagatzematge, representa un 3% de la matança de la UE el març de l'any passat. Les 47.000 tones que representa aquest 3%, han estat contractades a tota la UE en el primer mes de la seva entrada en vigència.

El primer país en quantitat contractada amb 10.300 Tn, ha estat Espanya. Aquesta quantitat és l'equivalent al 4% del sacrificat durant el mes de març de l'any passat.

Font: El Sitio Porcino

Navega per les etiquetes

mercatporcímercatespanya
Llotja de Contractació i Mercat en origen de Vic | 902 448 448 ext. 1038 | C. Historiador Ramon d’Abadal i Vinyals, 5 | Edifici El Sucre | 08500 Vic | T 93 889 54 14 | F 93 883 39 49 | llotjadevic@cambrabcn.org
DADES CORPORATIVES | NOTA LEGAL