Actualitzat el 19/12/2016

Primera edició dels Premis Porc d'Or Ibèric

Per aquesta edició s'han analitzat més de 40.000 reproductores d'explotacions porcines ibèriques
L'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) del Departament d'Agricultura de la Generalitat de Catalunya ha posat en marxa la primera edició dels premis Porc d'Or Ibèric, amb l'objectiu de motivar i reconèixer el treball del sector porcí ibèric, creant una plataforma comú, per compartir informació i visualitzar la realitat, magnitut i millora d'aquest sector.

Aquests premis neixen a partir del propi reclam del sector ibèric, que sol·licita un reconeixement com el que des de fa vint-i-tres anys es fa amb el porc de capa blanca en la ja consolidada gala dels premis Porc d'Or.

Els premis Porc d'Or Ibèric es fonamenten en el Banc de Dades de Referència del Porcí Espanyol Ibèric (BDporc-i), un sistema d'informació que té per objectiu proporcionar informació de referència a les empreses adherides com a element d'ajut en la presa de decisions, disposar de dades i referències tècnic-econòmiques per a l'obtenció d'estadístiques precises, i generar un banc de dades fiable que possibiliti la realització d'investigacions destinades al sector ibèric. El BDporc-i compta amb la col·laboració del Ministeri d'Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient (MAPAMA) i l'Associació Nacional de Productes de Bestiar Porcí (ANPROGAPOR).

Els Premis Porc d'Or Ibèric es concediran a les granjes que remetin periòdicament les seves dades al BDporc-i, atenenent als criteris de Nascuts Vius (NV), número promig de lletons nascuts vius per camada, Taxa de Parts (TP), del total de cobricions corresponents a cicles finalitzats en el període analitzat, el percentatge d'aquestes que hagin donat lloc al part (un excel·lent indicador del maneig reproductiu i productiu de l'explotació), i Productivitat Numèrica (PN), nombre de lletons desmamats per truja productiva i any (un dels principals indicadors de l'eficiència productiva d'una granja de reproductores). A més, les granges aspirants participaran en diferents categories establertes en funció del número de truges a l'explotació: 1a categoria de 10 a 375 reproductores, 2a categoria de 376 a 900 reproductores, i 3a categoria de més de 901 reproductores.

D'aquesta manera, cinc granges seran nominades per cada criteri tècnic, i s'atorgarà una estatueta d'or, plata i bronze per cada criteri tècnic a premiar (NV, TP i PN), a cada categoria (1a, 2a i 3a), el que suposa un total de 45 nominacions que opten a 27 estatuetes Porc d'Or Ibèric.

A aquests 27 guardons caldrà sumar-los tres premis especials: premi Porc d'Or Ibèric amb Diamant per a l'explotació que en el seu conjunt es consideri la millor entre totes les categories; premi Porc d'Or Ibèric del MAPAMA a la "Sanitat, Benestar Animal i Medi Ambient"; i el premi a la Màxima Productivitat Numèrica.

Font: Agrodigital.com

Llotja de Contractació i Mercat en origen de Vic | 902 448 448 ext. 1038 | C. Historiador Ramon d’Abadal i Vinyals, 5 | Edifici El Sucre | 08500 Vic | T 93 889 54 14 | F 93 883 39 49 | llotjadevic@cambrabcn.org
DADES CORPORATIVES | NOTA LEGAL