La mesura forma part del nou decret de gestió de ka fertilització del sòl i de les dejeccions ramaderes.
El Govern ha aprovat el Decret de gestió de la fertilització del sòl i de les dejeccions ramaderes. L'objectiu de la nova normativa és assegurar la qualitat dels sòls i de les aigües subterrànies del país, i garantir la viabilitat i la sostenibilitat de les explotacions ramaderes i del sector carni català.
El Decret aprofundeix en un model de gestió basat en la valorització de les dejeccions com a recurs. Així mateix, preveu limitacions pel que fa a l'ncrement de bestiar en zones vulnerables per nitrats. En aquest sentit, estableix una moratòria de 2 anys per a ampliacions i construcció de noves granges en els 66 municipis catalans que que tenen un alt índex de càrrega ramadera (ICR), és a dir, superior a 1,2.
Entre aquests municipis hi ha 35 de les 50 poblacions d'Osona: Balenyà, Calldetenes, l'Esquirol, Folgueroles, Gurb, Lluçà, Malla, Manlleu, Les Masies de Roda, Les Masies de Voltregà, Muntanyola, Olost, Orís, Oristà, Perafita, Prats de Lluçanès, Roda de Ter, Sant Agustí de Lluçanès, Sant Bartomeu del Grau, Sant Boi de Lluçanès, Sant Hipòlit de Voltregà, Sant Julià de Vilatorta, Sant Martí d'Albars, Sant Pere de Torelló, Sant Vicenç de Torelló, Santa Cecília de Voltregà, Santa Eugènia de Berga, Santa Eulàlia de Riuprimer, Seva, Sobremunt, Taradell, Tavèrnoles, Tavertet, Tona, Torelló i Vic.
La nova normativa pretén assegurar que la gestió real sigui més eficient, fent un ús més adequat dels fertilitzants orgànics i minerals, per millorar la qualitat dels sòls i de les aigües subterrànies, a la vegada que vol garantir la viabilitat de les explotacions agrícoles i ramaderes del país.
Per aconseguir-ho es preveuen 3 grans línies d'actuació: la millora en origen en la gestió de les dejeccions de les explotacions ramaderes (inclòs el seu tractament), la innovació en les aplicacions als sòls mitjançant una fertilització orgànica d'excel·lència, i el control i seguiment d'aquestes aplicacions garantint la seva traçabilitat.
Podeu consultar el contingut sencer del Decret en el següent
enllaç.